Solarne priče: Okrenite potrošnju električne energije u svoju korist


Solarne priče: Okrenite potrošnju električne energije u svoju korist

Priča o maloj sunčanoj elektrani Vrbovčanina Stjepana Cara, doktora tehničkih znanosti, izvanrednog profesora, nagrađivanog inovatora i poljoprivrednika, počinje negdje gdje i priča o njegovim hobijima voćarstvu i vinogradarstvu. Od razbibrige uz dugogodišnje zahtjevne upravljačke funkcije u Grupi KONČAR i Končar – Institutu za elektrotehniku, do obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva s ekološkim certifikatom za uzgoj jezgričavog i koštunjičavog voća, Stjepan je došao brušenjem zanata na brojnim lokalnim sajmovima i izložbama vina. Kako je na njima počeo redati nagrade za izvrsnost, pred sebe je i u voćarstvu postavio zahtjev što kvalitetnije proizvodnje, a kvalitetna proizvodnja je pak zahtijevala ulaganje u dodatnu opremu, poput hladnjače i strojeva za preradu.

Stjepan Car opredijelio se za proizvodnju koja ne zagađuje tlo i okoliš te je kao predsjednik Nadzornog odbora Zelene energetske zadruge gorljiv zagovornik korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu poticanja održivog razvoja lokalnih zajednica. Ipak, kada je u pitanju ugradnja njegove sunčane elektrane presudila je ekonomska računica:

“S nabavom nove opreme računi za električnu energiju su se utrostručili - mjesečno su porasli s 200 kn na 600 kn i OPG mi je jednostavno postao neodrživ.”

Za ugradnju sunčeve elektrane je koristio poticaje Programa ruralnog razvoja Zagrebačke županije. Odlučio se na elektranu snage 7,5 kW čija je realizacija, uključujući dokumentaciju, nabavu opreme i ugradnju, koštala oko 70.000 kn. Poticaj Zagrebačke županije pomogao mu sufinanciranjem 30% iznosa.

Elektranu je ugradio u prosincu 2019. na dvorišnoj površini veličine oko 60 m2. Vrlo brzo nakon ugradnje, davala je financijske rezultate koji su daleko nadmašili njegova očekivanja. Prema prvim procjenama, povrat od ove investicije mogao se očekivati za osam do devet godina, međutim već nakon osam do devet mjeseci proizvodnja pokriva potrebe cijelog njegovog gospodarstva, ali i obiteljske kuće. Pritom, ostaje mu i višak u vrijednosti 200 kn kojim pokriva mjesečni trošak električne energije stana kojeg ima u Zagrebu. Danas očekuje da će mu se cjelokupna investicija vratiti za manje od pet godina, čemu smatra da je uvelike doprinijeo poticaj Zagrebačke županije smanjivanjem roka povrata za oko dvije godine.

Korištenje sunčeve energije od neupitne je važnosti kada je u pitanju zdravlje ljudi i okoliša, posebno u vremenu kada smo izloženi sve prisutnijim posljedicama klimatskih promjena. Ipak, za mnoge će mogućnost uštede, ali i zarade, još uvijek biti ključan faktor pri donošenju odluke o ugradnji sunčane elektrane. I on je sasvim legitiman - Hrvatska je trenutno među zemljama Europske unije s najnižom cijenom električne energije, no očekuje se da će se to u budućnosti promijeniti. Već sada njena cijena raste 1 do 2% godišnje. “Ako držite novac u banci, napravite poslovni potez koji će vam povećati kamate. Jedno sigurno rješenje je ugradnja sunčane elektrane. Bez struje ne možete živjeti i plaćate je - zašto od nje ne biste imali i financijsku korist?”, poručuje Car svima koji razmišljaju u što investirati.


Zanima Vas koje su mogućnosti uštede i povrata investicije na primjeru objekta na kojeg biste ugradili malu sunčanu elektranu? Javite nam se za besplatne informacije i savjetodavnu podršku na solari@zez.coop..

.